Om föreningen

Vi är en förening som värnar om historien runt Omberg och Alvastra. Vår huvudsakliga verksamhet ligger i att anordna vårt Krönikespel – Makten och Härligheten men vi vill gärna vara med och bevara historien genom att guida i ruinen, ha samarbete med skolor och andra föreningar för att behålla traditioner och kunskap om den bygd vi lever och arbetar i.

Nu är det ju så att några av oss inte alls bor eller verkar Ödeshög men vi värnar om historien lika mycket som er, eller kanske lite mer då vi ser historien från ett annat perspektiv och anser att den inte får glömmas bort.

Styrelsen idag består av:

Ordförande: Birgitta Söderlund

Kassör: Kjell-Åke Gauffin

Sekreterare: Petra Wickman

Styrelsemedlemmar: Julia Klingvall, Sissela

Suppleant: Marcus Johansson

Makten och Härligheten är skriven av Gunnel Bergström, regissör, coach i retorik och scenframställning, föreläsare och skribent. Hon har beskrivit hur hon gick runt i stugorna och lyssnade på berättelserna om sägner och hur de fångas in i ett historiskt skede. Det handlar om hur det onda ställs mot det goda. Scenerna växlar, men temat är detsamma. Handlingen kretsar kring makt och strävan efter rikedom. Trots maktspelet genomsyras dramat av människors förmåga att hjälpa varandra.

Gunnel Frisk, körledare, tonsättare och musiklärare, har skrivit musiken.

Skådespelet spelas upp i sommarnatten, vid Alvastra klosterruin utanför Ödeshög. Spelet är en uppskattad tradition sedan 1986, både hos den trogna publiken och ensemblen som lockas av den vackra platsen Alvastra, mytologin kring Omberg och den klassiska sagan om ont och gott som väver samman myt och historia.

Berättelsen börjar på jättarnas och alvernas tid, då drottning Omma levde. Ommas älskade slår ihjäl sig på Omberg och Omma blir otröstlig och hennes tårar bildar Vättern. I teateruppsättningen möter man dansande älvor, jättar och munkar, djävulen, digerdöden och Heliga Birgitta. Mytologin kring Omberg spelar en stor roll i detta sagospel om makten och härligheten.

Medverka i Alvastra Krönikespel?

Till föreställningen ”Makten och Härligheten” 2020 behöver vi både medverkande och volontärer.

Ensemblen för spelet består av ett stort antal varierande roller för både barn, ungdomar och vuxna. Det har ingen betydelse om du har varit med på liknande tidigare eller ej – vi hittar en plats i ensemblen som passar dig!

Till arbetet runt föreställningarna behöver vi volontärer som kan hjälpa till med kostymer och annan rekvisita, råddare som hjälper till att bygga upp ljus och ljud, personer att rigga sittplatser för publiken, hålla koll på barnen, sälja biljetter, stå i kiosken, vara parkeringsvakt, med mera.

Är du intresserad av att vara med? Skicka din anmälan till info@alvastra.com 

%d bloggare gillar detta: