Alvastra krönikespel – Makten och Härligheten
Vi är en förening som värnar om historien runt Omberg och Alvastra. Vår huvudsakliga verksamhet ligger i att anordna vårt Krönikespel – Makten och Härligheten men vi vill gärna vara med och bevara historien genom att guida i ruinen, ha samarbete med skolor och andra föreningar för att behålla traditioner och kunskap om den bygd vi lever och arbetar i.
Nu är det ju så att några av oss inte alls bor eller verkar Ödeshög men vi värnar om historien lika mycket som er, eller kanske lite mer då vi ser historien från ett annat perspektiv och anser att den inte får glömmas bort.
Styrelsen idag består av:
Ordförande: Birgitta Fröjd-Söderlund (gittan91@hotmail.com)
Kassör: Kjell-Åke Gauffin (kjell.gauffin@gmail.com)
Ledamot: Mathz Hjalmarsson (mathzhja@gmail.com)
Suppelant: Sven-Arne Johnsson
Historik:
Allt startade redan 1981 då ett första manuskript ”Drottningens morgongåva” skrevs av ett antal historieintresserade personer. En berättare läste upp en krönika som illustrerades med små tysta scener av ett 15-20 tal personer i historiska dräkter. Detta spelades upp under 2 eller 3 år på eftermiddagarna, när det skymde lite, utan ljudanläggning men med några vanliga strålkastare som skådespelarna själva skötte. Den enda dansen, en form av svärdsdansen, framfördes av 8 par ur Mjölby Folkdansgille. Själva spelplatsen började mot kortsidan av klosterruinen och efter en stund fick publiken förflytta sig en liten bit mot nuvarande spelplats där berättelsen sedan fortsatte.
Den 11 februari 1987 beslöt en arbetsgrupp att bilda en förening och den 8 mars samma år höll den ideella föreningen Alvastra Krönikespel sitt första årsmöte. Föreningen bildades för att öka kunskapen om Alvastra klosters historia genom ett på historiska fakta grundat krönikespel.
1996 fick föreningen medel av stiftelsen Framtidens Kultur för att ordna en festival med flera historiska spel. Den 20-27 juli ägde den första Ombergsfestivalen rum och till den första festivalen kom det sju spel från olika delar av landet. Efter 3 år med veckolånga festivaler blev det under 2 år en något kortare Festival.
Drottningens Morgongåva skrevs altså första gången 1981, som enstaka scener som spelades upp på olika platser runtomkring klosterruinen samt på Omberg de åren som festivalen anordnades. Därefter skrevs scenerna ihop till det som blev ”Makten och Härligheten” av Gunnel Bergström, Göran Sarring, Gunnel Egmark Frisk , Elisabeth Sarring och Gillis Nygren.
Gunnel Bergström har beskrivit hur hon gick runt i stugorna och lyssnade på berättelserna om sägner och hur de fångas in i ett historiskt skede. Det handlar om hur det onda ställs mot det goda. Scenerna växlar, men temat är detsamma. Handlingen kretsar kring makt och strävan efter rikedom. Trots maktspelet genomsyras dramat av människors förmåga att hjälpa varandra.
Musik: Gunnel Egmark Frisk, körledare, tonsättare och musiklärare
Sångtexter: Gillis Nygren, Gunnel Egmark Frisk, Margaretha Sarring.
Skådespelet spelas upp i sommarnatten, vid Alvastra klosterruin utanför Ödeshög. Spelet är en uppskattad tradition sedan 1986, både hos den trogna publiken och ensemblen som lockas av den vackra platsen Alvastra, mytologin kring Omberg och den klassiska sagan om ont och gott som väver samman myt och historia.
Berättelsen börjar på jättarnas och alvernas tid, då drottning Omma levde. Ommas älskade slår ihjäl sig på Omberg och Omma blir otröstlig och hennes tårar bildar Vättern. I teateruppsättningen möter man dansande älvor, jättar och munkar, djävulen, digerdöden och Heliga Birgitta. Mytologin kring Omberg spelar en stor roll i detta sagospel om makten och härligheten.
Till våra föreställningar och evenemang behöver vi både medverkande och volontärer.
Det har ingen betydelse om du har varit med på liknande tidigare eller ej – vi hittar en plats som passar dig!
Exempel på vad vi kan behöva hjälp med: rigga sittplatser för publiken, sälja biljetter, stå i kiosken, vara parkeringsvakt med mera.
Är du intresserad av att vara med? Skicka din anmälan till gittan91@hotmail.com